Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti – ravnopravno sudjelovanje u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka

Svake godine 11. veljače obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti čiji je cilj promicanje ravnopravnosti žena i djevojaka u znanosti i obrazovanju općenito, a posebice po pitanju odlučivanja. Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku o proglašenju 2015. godine.

Cilj obilježavanja ovog dana je potaknuti što više žena i djevojaka na uključivanje u znanost, promovirati razvoj karijere u znanosti i povećati svijest o doprinosu žena u znanosti. 

Jedan od zanimljivih projekata koji doprinosi povećanju vidljivosti žena znanstvenica pokrenula je još 2017. bivša neuroznanstvenica koja se posvetila grafičkom dizajnu Amanda Phingbodhipakkiya. Radi se o projektu naslova “Beyond Curie” (više od Curie). Vodila se mišlju da ni danas većina osoba nije u stanju nabrojati barem deset poznatih znanstvenica. Na pamet će im možda pasti dvije ili tri, od kojih je najpoznatija vjerojatno dvostruka dobitnica Nobelove nagrade Marie Curie, fizičarka i kemičarka čiji je rad doveo do otkrića radioaktivnosti. Ipak, preostaje na stotine znanstvenica koje su svojim djelovanjem utjecale na znanost kakvu danas poznajemo, a čija su imena još uvijek nepoznata u javnosti.

Riječ je o seriji grafičkih postera koji tematiziraju 40 svjetskih znanstvenica, a izvrstan su poticaj djevojkama koje se žele baviti prirodnim znanostima. Posteri koje je do sada napravila uključuju Mae Jameson, prvu crnu ženu koja je bila u svemiru, Chen-Shiung Wu, istaknutu fizičarku 20. stoljeća koja je doprinijela Projektu Manhattan i Adu Lovelace, prvu kompjutersku programerku.

Phingbodhipakkiya je projekt pokrenula na Kickstarteru. U nastavku su samo neke od genijalnih žena u znanosti:

Lise Meitner “Mother of the Atomic Bomb”

Margaret Ann Bulkley “A woman ahead of her time, who pretended to be a man to pursue a career where she was not welcome”

Rita Levi-Montalcini “The woman who discovered nerve growth factor (NGF)”

Maryam Mirzakhani “The woman who made mathematics history”

Françoise Barré-Sinoussi “The woman who discovered HIV”

“Budite manje znatiželjni prema ljudima, a više prema idejama.”

Marie Curie

TREBA TI POMOĆ OKO PISANJA POSLOVNOG PLANA?

Nudimo stručnu i savjetodavnu podršku mikro, malim i srednjim poduzećima, poduzetnicima početnicima te fizičkim osobama s poduzetničkim ambicijama

Skip to content