Nikola Tesla Network – međunarodna kulturno-turistička ruta koja povezuje gradove u kojima je Tesla ostavio svoj trag – među njima i Karlovac

Jedan od gradova na ruti je i Karlovac gdje je Nikola Tesla maturirao – otvorenje Centra posvećenog ovom genijalcu očekuje se na proljeće 2023.

Jeste li čuli za Mrežu Nikola Tesla? Radi se internacionalnoj kulturno-turističkoj ruti koja prati život i stvaralaštvo jednog od najvećih znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle. Ruta započinje u Teslinom rodnom Smiljanu, a povezuje mjesta i države u kojima je ovaj genij svjetskog glasa djelovao i ostavio traga. Na ruti se nalaze Gospić i Karlovac, kao mjesta Teslina primarnog obrazovanja. Ove se godine navršava i 150 godina otkako je Tesla maturirao na Kraljevskoj velikoj realki, danas Gimnaziji Karlovac. Skorašnjim otvorenjem Nikola Tesla centra tik do škole, na adresi Rakovac 6, Karlovac će se odužiti na najbolji mogući način velikom geniju kojem mnogi tepaju da je izumio 21. stoljeće.

Na ruti se nalazi i Zagreb kao grad kojem je Tesla ponudio elektrifikaciju, Skradin u kojem je smještena prva europska hidroelektrana, Ozalj – mjesto najstarije hrvatske kontinentalne hidroelektrane, Šibenik kao prvi grad u svijetu koji je dobio izmjeničnu struju za svoja postrojenja, ali i Graz, Prag, Budimpešta, Maribor, Pariz i Strasbourg, gradovi u kojima se Tesla školovao i imao prve poslove i izume. Tu su svakako i Sjedinjene Američke Države gdje je Tesla postao znanstvenik svjetskog glasa.

Uzevši to sve u obzir, prepoznajući važnost europskih kulturnih ruta i njihov potencija za razvoj gospodarstva, turizma i društvenih vrijednosti, pokrenut je međunarodni projekt kulturne rute „Nikola Tesla Network“.

TREBA TI POMOĆ OKO PISANJA POSLOVNOG PLANA?

Nudimo stručnu i savjetodavnu podršku mikro, malim i srednjim poduzećima, poduzetnicima početnicima te fizičkim osobama s poduzetničkim ambicijama

Skip to content