Radionica “Primjena asistivnih tehnologija u zapošljavanju osoba s invaliditetom”

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježili smo radionicom “Primjena asistivnih tehnologija u zapošljavanju osoba s invaliditetom” u Nikola Tesla Experience centru Karlovac.

Sve brži razvoj tehnologije u 21. stoljeću trebao bi imati pozitivan utjecaj i na svakodnevni život osoba s invaliditetom. Asistivna tehnologija (AI) je bilo koji uređaj, oprema, računalni program ili drugi proizvod koji se koristi za povećanje, održavanje ili poboljšanje funkcionalnih sposobnosti djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Danas se pojam asistivna tehnologija veže uz hardverska i softverska pomagala za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, mada u nju ulaze i netehnološka rješenja koja poznajemo pod pojmom “pomagala”. Najjednostavnije rečeno moderna AT obuhvaća pomagala koja su vezana uz upotrebu digitalne tehnologije, računala, mobitela, elektroničkih naprava i slično. Više o asistivnim pomagalima ispričala je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević.

Napredak tehnologije omogućuje osobama s invaliditetom uvelike lakši svakodnevni život nego li je to bilo u prošlosti. Zahvaljujući tome, osobe s invaliditetom danas žive ispunjeniji život, a oni hrabriji upućuju se i u pustolovine o kakvima mnogi mogu samo sanjati. Bloger i svjetski putnik Slaven Škrobot dokaz je tome da se sve može.

Da želim, ljudima u sličnoj situaciji kao i mojoj, svojim savjetima i iskustvom, pomoći da se odvaže na put. Želim im pokazati i dokazati da se sve može, ako se to uistinu želi, i da bez obzia na invaliditet, mogu slijediti i ostvariti svoje snove, baš kao i ja! Da postoji još mnogo toga što život može ponuditi, pa čak i nakon ovakve nesreće. 

Slaven Škrobot

Do sada je proputovao Europu, Aziju, Afriku i Australiju, a iduća stanica na njegovoj “bucket” listi je Južna Amerika.

U svakodnevnom životu ipak postoje i izazovi. Zapošljavanje i dalje ne ide dinamikom kojom bi osobe s invaliditetom htjele. Jedan od dobrih primjera je Tiskara Pečarić Radočaj u kojoj su uz prilagodbu uspjeli zaposliti osobe s invaliditetom. Više o svemu rekla je direktorica Ivana Prahović.

Radionica “Primjena asistivnih tehnologija u zapošljavanju osoba s invaliditetom” organizirana je u sklopu projektnog elementa 5. Horizontalne aktivnosti vezane uz promicanje horizontalnih načela projekta “Nikola Tesla Poduzetnički centar” koji završava 31. prosinca 2023. godine.

Skip to content