Sanjar, genij, humanist – 80. godišnjica smrti Nikole Tesle

Tri su aspekta Teslina djela koja posebno zaslužuju naše divljenje, a to su: značaj samih njegovih postignuća mjerenih njihovom iskoristivošću u praksi; logička jasnoća i čistoća misli s pomoću kojih je izvodio argumente i postizao nove rezultate; te vizija i nadahnuće, gotovo bih mogao reći hrabrost sagledavanja udaljenih stvari negdje daleko na obzorju, a time i otvaranje novih putova za čovječanstvo.

Brentano

Sanjar, genij, humanist – sve to bio je izumitelj Nikola Tesla koji je umro u petak 8. siječnja 1943. godine u New Yorku. Nakon smrti ustanovljeno je da je preminuo u noći s četvrtka na petak. Dva dana nakon Tesline smrti radiopostaja WNYC emitirala je govor gradonačelnika Fiorella Henrya La Guardie koji je govorio u njegovu slavu. Supruga američkog predsjednica Franklina Delana Roosevelta izrazila je sućut Teslinoj obitelji. Tijelo Nikole Tesle preneseno je u mrtvačnicu Francka D. Campbello kod Avenije Madison u 81. ulici, a prema želji njegove rodbine je kremirano.

izvor: rarehistoricalphotos.com

U kontekstu genijalnog znanstvenika 2023. godina je po mnogočemu posebna o čemu svjedoči i odluka Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske koje je ovu godinu proglasilo Godinom Nikole Tesle.

  • 80. godišnjica smrti Nikole Tesle
  • otvorenje Nikola Tesla Experience centra Karlovac
  • 150 godina od zaprimanja diplome Velike karlovačke realne gimnazije

Nikola Tesla Experience center Karlovac

Ključni događaj 2023. godine je otvorenje modernog i futurističkog, multimedijalnog i interaktivnog Nikola Tesla Experience centra Karlovac tik do Gimnazije Karlovac koju je pohađao mladi Tesla i tamo stekao svoje zadnje formalno obrazovanje. Centar će pružiti priliku svim posjetiteljima da zavire u um Nikole Tesle i budu inspirirani njegovim genijem.

Ulaskom u centar posjetitelji tako istražuju izumiteljev um putem state of the art digitalnog postava koji je prilagođen osobama s poteškoćama u vidu i sluhu. Posjetitelji imaju na raspolaganju korištenje levitirajućih tableta u chill out zoni, 3D printer, mogu sudjelovati u raznim edukativnim radionicama i biti inspirirani Nikolom Teslom. Prostor se proteže na tri etaže te je pristupačan osobama smanjene pokretljivosti. U prizemlju je multimedijalna polivalentna dvorana koja može primiti oko 80 osoba za razne prezentacije, konferencije, predavanja i radionice. Na prvom katu je coworking prostor s 12 radnih jedinica za poduzetnike dok je na trećem katu terasa za odmor i osvježenje. Preko puta nalazi se pametni parking s 56 mjesta i tematskim parkom vezanim na Nikolu Teslu te nadstrešnica s fotonaponskim ćelijama ispod koje se nalaze pametne klupe, multimedijalni paneli te WiFi hotspot. 

150. godišnjica mature

Nikola Tesla je maturirao 24. srpnja 1873. u Velikoj realnoj školi u Rakovcu. Na ispitu zrelosti imao je sljedeće ocjene:

  • izvrsno – zemljopis, povijest i njemački jezik
  • veoma dobro – fizika, kemija, prirodopis, francuski jezik i vjeronauk
  • dobro – matematika, deskriptivna geometrija i hrvatski jezik
  • dovoljan – prostoručno risanje
izvor: croatianhistory.net

Nikola Tesla upisao je Carsku i kraljevsku veliku realku 1870. godine. Od sačuvanih dokumenata Zapisnik broj 10. sa sjednice nastavničkog zbora održane 11. veljače 1873. godine sadrži imena pohvaljenih i prekorenih učenika pojedinih razreda. Nikola Tesla pohvaljen je iz povijesti, a ukoren zbog loše ocjene iz matematike. Ocjena je do kraja godine bila ispravljena, a vjerojatno je bila posljedica duže bolesti.

Tesla na 10, 20, 50 centi

Od prvog dana 2023. službena valuta u Hrvatskoj je euro. Kuna je tako nakon 28 godina otišla u povijest, a Lijepa naša ušla u eurozonu. Motiv Nikole Tesle nalazi se na kovanicama od 10, 20 i 50 eurocenti. Premijer Andrej Plenković lani je objasnio kako je Tesla došao na kovanicu mimo stručnjaka koji ga nisu stavili među pet motiva o kojima se glasovalo.

Svi drugi su izabrani od stručnjaka, a Tesla je došao na temelju internetske ankete kao najpoželjniji. Ušao je u petorku i izbacio Dubrovnik, kazao je svojevremeno Plenković.

TREBA TI POMOĆ OKO PISANJA POSLOVNOG PLANA?

Nudimo stručnu i savjetodavnu podršku mikro, malim i srednjim poduzećima, poduzetnicima početnicima te fizičkim osobama s poduzetničkim ambicijama

Skip to content