Radionica “Primjena asistivnih tehnologija u zapošljavanju osoba s invaliditetom”

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježili smo radionicom “Primjena asistivnih tehnologija u zapošljavanju osoba s invaliditetom” u Nikola Tesla Experience centru Karlovac.

Sve brži razvoj tehnologije u 21. stoljeću trebao bi imati pozitivan utjecaj i na svakodnevni život osoba s invaliditetom. Asistivna tehnologija (AI) je bilo koji uređaj, oprema, računalni program ili drugi proizvod koji se koristi za povećanje, održavanje ili poboljšanje funkcionalnih sposobnosti djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Danas se pojam asistivna tehnologija veže uz hardverska i softverska pomagala za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, mada u nju ulaze i netehnološka rješenja koja poznajemo pod pojmom “pomagala”. Najjednostavnije rečeno moderna AT obuhvaća pomagala koja su vezana uz upotrebu digitalne tehnologije, računala, mobitela, elektroničkih naprava i slično. Više o asistivnim pomagalima ispričala je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević.

Napredak tehnologije omogućuje osobama s invaliditetom uvelike lakši svakodnevni život nego li je to bilo u prošlosti. Zahvaljujući tome, osobe s invaliditetom danas žive ispunjeniji život, a oni hrabriji upućuju se i u pustolovine o kakvima mnogi mogu samo sanjati. Bloger i svjetski putnik Slaven Škrobot dokaz je tome da se sve može.

Da želim, ljudima u sličnoj situaciji kao i mojoj, svojim savjetima i iskustvom, pomoći da se odvaže na put. Želim im pokazati i dokazati da se sve može, ako se to uistinu želi, i da bez obzia na invaliditet, mogu slijediti i ostvariti svoje snove, baš kao i ja! Da postoji još mnogo toga što život može ponuditi, pa čak i nakon ovakve nesreće. 

Slaven Škrobot

Do sada je proputovao Europu, Aziju, Afriku i Australiju, a iduća stanica na njegovoj “bucket” listi je Južna Amerika.

U svakodnevnom životu ipak postoje i izazovi. Zapošljavanje i dalje ne ide dinamikom kojom bi osobe s invaliditetom htjele. Jedan od dobrih primjera je Tiskara Pečarić Radočaj u kojoj su uz prilagodbu uspjeli zaposliti osobe s invaliditetom. Više o svemu rekla je direktorica Ivana Prahović.

Radionica “Primjena asistivnih tehnologija u zapošljavanju osoba s invaliditetom” organizirana je u sklopu projektnog elementa 5. Horizontalne aktivnosti vezane uz promicanje horizontalnih načela projekta “Nikola Tesla Poduzetnički centar” koji završava 31. prosinca 2023. godine.

TREBA TI POMOĆ OKO PISANJA POSLOVNOG PLANA?

Nudimo stručnu i savjetodavnu podršku mikro, malim i srednjim poduzećima, poduzetnicima početnicima te fizičkim osobama s poduzetničkim ambicijama

Skip to content